Waar staan straaljagers in Nederland?

F16 straaljager

Waar staan straaljagers in Nederland?

Uit veiligheidsvoorschriften is de informatie over de straaljagers van Nederland natuurlijk niet openbaar. De Nederlandse luchtmacht heeft echter verschillende bases waar straaljagers kunnen worden gestationeerd. Een van de belangrijkste is de vliegbasis Volkel, waar F-16’s en mogelijk ook andere straaljagers zijn gestationeerd.

Wat is de snelheid van een straaljager?

De snelheid van een straaljager kan variƫren afhankelijk van het type straaljager, de configuratie, de hoogte waarop hij vliegt en de fase van de vlucht (bijvoorbeeld klimmen, cruisen of dalen). Gemiddeld kunnen moderne gevechtsvliegtuigen zoals de F-16, F-22, en F-35 snelheden bereiken van ongeveer Mach 2 tot Mach 2,5, wat overeenkomt met 2 tot 2,5 keer de snelheid van het geluid.

Om dit in conventionele eenheden uit te drukken, komt Mach 1 overeen met de snelheid van het geluid in de betreffende omgeving. Bijvoorbeeld, op zeeniveau bij standaardatmosfeer, is Mach 1 ongeveer gelijk aan 343 meter per seconde (1235 kilometer per uur of 767 mijl per uur).

Houd er rekening mee dat de snelheid van straaljagers kan variƫren op basis van verschillende factoren en dat technologische ontwikkelingen in de luchtvaart kunnen leiden tot nog hogere snelheden voor specifieke gevechtsvliegtuigen.

Straaljager volgen op radar

Straaljagers zijn af en toe te volgen op de vliegtuig radar. Dit is niet altijd mogelijk. Straaljagers kunnen namelijk ook ‘onder de radar’ vliegen. Oefeningen zijn vaak wel te volgen, maar als er echt dreiging is wil je natuurlijk niet dat je op de radar te zien bent. Via onze militaire vluchten pagina kun je vaak straaljagers zien. Neem eens een kijkje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*